All About Daily Macho

Važnost urološkog pregleda kod liječnika

Apr 19

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena te reproduktivnim organima muškaraca i žena. Urologija najčešće uključuje otkrivanje i liječenje bolesti mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi, bubrega, prostate, kao i liječenje neplodnosti kod muškaraca, bubrežnog kamenca i sličnih tegoba.

pregled u poliklinici

 

Neke od simptoma koje zahtjevaju urološki pregled svakako su:

 

  • Učestalo i/ili bolno mokrenje 
  • Krv u mokraći
  • Erektilna disfunkcija
  • Moguća neplodnost
  • Krv u ejakulatu
  • Otežano mokrenje
  • Nemogućnost mokrenja
  • Promjene na testisima ili koži penisa
  • Crvenilo
  • Ozljeda
  • Iscjedak iz penisa
  • Svrbež

 

Također, urološki pregledi u poliklinici nisu namijenjeni samo muškarcima, kako što veliki broj osoba misli. Na urološki pregled dolaze i muškarci i žene, samo što je uvriježeno mišljenje kako je urolog doktor isključivo za muškarce, što je zapravo kriva informacija.

 

Pregled uključuje jednostavni fizički pregled cijelog mokraćnog sustava, uključujući bubrege, mokraćovod i mokraćni mjehur. Kod muškaraca fizički pregled uključuje digitorektalni pregled. Tim pregledom procjenjuje se veličina i konzistencija prostate, odnosno prisutnost  povećanja i nepravilnosti. Digitorektalni pregled izvodi se umetanjem podmazanog prsta u rukavici u rektum i procjenom prostate. Vrlo često radi se i ultrazvuk urotrakta, koji služi za dijagnostiku ili praćenje određenih oboljenja. Urolozi često rade i niz krvnih pretraga, kako bi dobili širu sliku funkcioniranja mokraćnog sustava. 

 

Ako test krvi nije potreban ili urolog želi prikupiti više informacija prije dijagnoze, primjenjuju se testovi urina. Analizom urina ispituje se prisutnost bakterija, krvnih stanica i tvari koje ne bi trebale biti u bubrezima, a koristi se za utvrđivanje prisutnosti infekcija u mokraćnom sustavom, kao pomoć u postavljanju dijagnoze dijabetesa ili za otkrivanjele različitih sistemnih bolesti.

 

Također je vrlo bitno naglasiti da ukoliko ste muškarac koji je prešao četvrdesetu godinu života, da redoviti urološki pregledi postaju prijeka potreba. Prvenstveno zbog ranog otkrivanja potencijalno vrlo opasnih tegoba i bolesti, kao što je primjerice rak prostate. Rak prostate ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme može biti vrlo teška bolest, a također biti i smrtonosan jer ga je gotovo nemoguće sanirati u kasnom stadiju otkrivanja. 

 

Međutim, ovdje je dobra vijest da ukoliko se on otkrije na vrijeme da je postotak izlječivosti gotovo 97%, te da nećete imati nikakve dugotrajne posljedice za svoje zdravstveno stanje. Smatramo da ne moramo dodatno naglašavati koliko je važan redoviti urološki pregled kako biste svoje zdravlje držati pod kontrolom.

 

Kako se pripremiti za urološki pregled

 

Što se tiče same pripreme za urološki pregled, ovdje zaista nema puno smjernica. Dovoljno je održavati svoju higijenu, a također je vrlo preporučljivo nekoliko dana prije samog pregleda suzdržati se od spolnih odnosa, kako bi sami pregled bio što točniji i precizniji, te kako bi se mogla donijeti stvarno ispravna dijagnoza.

 

Gdje obaviti urološki pregled

 

Urološki pregled moguće je obaviti traženjem uputnice kod vašeg liječnika opće prakse ili pak, odlaskom u neku od privatnih poliklinika. Ukoliko ste osoba koja ne voli čekati u redu niti dugo čekati na termin pregleda preporučili bismo vam da pogledate stručne privatne poliklinike obzirom da ćete ondje svoje termin pregleda dobiti u tren oka. 

 

Naravno, za sve dodatne detalje pregleda preporučamo da se obratite stručnim zdravstvenim djelatnicima, te se nadamo da smo vas uspjeli barem malo potaknuti na razmišljanje, ali i na odlazak stručnom urologu.